Etiketter

, , ,

Alltså det här med musik, att bara lyssna i lugn och ro medan man pysslar med annat, det är verkligen balsam för själen. 
Just nu är det precis det jag gör här i köket. Lyssnar på mina gamla favoriter INXS.
Säger bara ”By my side”…
Känns skönt att damma av sina gamla favoriter ibland 🙂

Hursomhelst blev det lite semmeltillverkning på eftermiddagen idag. Eller fyllning av dem snarare, hade några kvar i frysen.
För att pimpa dem lite, blandade jag i Dulce de Leche (Classic) i vispgrädden. Det blev såå gott. Lite guldpuder fick de på sig också 😉

Nedan får ni receptet på dessa goda semlor. (Vispgrädden smaksätter man om man vill såklart.)

215_7829

Recept på hemgjorda semlor

75g smör 
3 dl mjölk
50g jäst (för söta degar)
1 tsk mald kardemumma

1,5 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1,5 tsk hjorthornssalt
ca 9 dl vetemjöl

Fyllning

100 g mandelmassa + 1 dl grädde – ovispad
Samt vispad grädde att ha i mellan.

Smält fettet och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen och låt den lösa upp sig i blandningen. Rör i salt, socker och ägg.
Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör i det.
Arbeta degen ordentligt med mera mjöl, tills den släpper bunken.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Arbeta degen smidig med resten av mjölet.
Rulla 16-18 släta runda bullar och låt de jäsa i ca 20 minuter.
Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 250 grader.
Bullarna bör sedan kallna på galler med bakduk över.

Vid servering, dela bullen så att du får ett lock till semlan.
Gröp ur lite innehåll från semlans underdel och fyll hålet med grädde- och mandelmasseblandningen.
Spritsa vispad grädde runtom på underdelen och lägg på locket.
Pudra lite florsocker över.

Ät & Njut!