Etiketter

, , , , , ,

I hemkunskapen i årskurs nio gjorde vi köttfärsfyllda paprikor en gång – och som jag älskade det. Det blev min paradrätt under några år framöver. 
Nu var det dock hur länge sedan som helst som jag fyllde paprikor med något. Men idag så var det dags.

Jag hittade mindre ljusgröna paprikor på ICA i Täby centrum och fick en idé om att fylla dem med rester från de senaste dagarna, påskrester helt enkelt. 
Det blev riktigt gott och fräscht. Och till serverade jag en god vitlökssås gjord på yoghurt.

Vi tar det steg för steg 🙂


Fyllning 1.
Kycklingen som vi grillade igår och som blev över skars ner i småbitar. Detta blandades ihop med…


Fyllning 2.
…salladen från igår som innehöll couscous, rädisor, tomater, edamamebönor, rå blomkål, saft från en halv citron, olivolja, salt och lite vitpeppar.


Toppingen gjorde jag på ströbröd från surdegsbaguette, 
citronzest, olivolja, salt och saft från en halv citron.

Innan jag fyllde de fyra paprikor jag hade, med fyllning 1 och 2, så hade jag först sköljt och kärnat ur dem och därefter kokat dem i ett par minuter i lättsaltat vatten.
Ställde dem därefter i en ugnsfast form
(De fick lite stöd av lite folie i botten får att stå någorlunda rakt upp ;)).

Strösslade därefter rikligt med topping över och satte in dem i ugnen som värmts upp till 190 grader.
Gräddade dem i ca 20 minuter. (Passning krävs mot slutet så att inte toppingen bränns vid.)

Min favorit-vitlökssås är så enkel. Det viktiga här är att det ska vara rysk yoghurt  (finns i de flesta affärer är jag övertygad om).

Skeda upp önskad mängd yoghurt i en skål och pressa i 1-2 vitlöksklyftor och blanda om. Smaksätt med lite salt. Sedan är den klar.

Servera de nygräddade fyllda paprikorna/dolma med vitlökssås till.

Ät & njut!