Etiketter

, ,

Ja den här veckan har sötesdagarna duggat tätt. Först semmeldagen (Fettisdagen) i tisdags och så alla ❤ -ans dag dagen därpå. 
Det har smaskats både semlor, chokladhjärtan och geléhjärtan. 

På jobbet startade vi dessutom upp med semlor redan i måndags morse av diverse goda själ. 
Då köpte jag med mig semlor från vårt favoritställe Mr Cake. De semlorna var magiska. 
Vi satt och försökte utröna vad fyllningen kunde innehålla, för det var sannerligen inte bara sötmandlar i den. Hur som helst, semlorna var hur goda som helst och går nu under namnet ”Roy-semlan”.
Lite orättvist kan tyckas då jag är övertygad om att Roy Fares kompanjon Mattias Ljungberg (skaparen av den populära semmelwrapen för ett par år sedan) i allra högsta grad är inblandad i den här ljuvliga skapelsen. Well well…

Att göra sin egen mandelmassa är både enkelt och roligt och inte minst jättegott!
Jag gjorde min egen i veckan och den blev jättegod. 
No more mandelmassa i korvliknande förpackningar från affären…

Förutom sötmandel och strösocker så hade jag i hasselnötter, lite grädde, lite mjölk, dulce de leche och lite flingsalt. Mixade allt och hällde i en spritspåse.
Lät fyllningen få vila i kylen ett tag innan jag sedan fyllde semlorna med den.

Recept på fyllning till semlor:

1 dl sötmandlar
0,5 dl hasselnötter (tål man inte hasselnötter så ta 1,5 dl sötmandlar istället)
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk (mellan)
2,5 msk dulce de leche (el 2 msk kondenserad mjölk)
En nypa flingsalt

Mixa allt i en matberedare till önskad konsistens.
En del vill ha lite större mandelbitar i för att känna ”äktheten” i egengjord mandelmassa och andra önskar en slätare mandelmassa, väl själv.

Häll fyllningen i en spritspåse och lägg in i kylen för att vila ett tag.

Semmelbullar

75g smör 
3 dl mjölk
50g jäst (för söta degar)
1 tsk mald kardemumma

1,5 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1,5 tsk hjorthornssalt
ca 9 dl vetemjöl

Smält fettet och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen och låt den lösa upp sig i blandningen. Rör i salt, socker och ägg.

Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör i det.
Arbeta degen ordentligt med mera mjöl, tills den släpper bunken.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Arbeta degen smidig med resten av mjölet.
Rulla 16-18 släta runda bullar och låt de jäsa i ca 20 minuter.

Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 250 grader 8-9 min.
Bullarna bör sedan kallna på galler med bakduk över.

När semlorna ska serveras så skär av ett lock på varje semla och gröp ur lite brödinnehåll.
Fyll dem med fyllning och spritsa sedan grädde över.
Lägg på locket och pudra florsocker över.
Et voilà, semlorna är klara att njutas av 🙂