Etiketter

Jag har blivit helt såld på pumpasoppa.
Den är både god, mättande, tacksam att smaksätta och vacker att titta på.
(Tror att jag behöver färgen också för att kompensera den frånvarande solen.)

Hur som helst, god och värmande är den. 

Receptet nedan är baserat på vad jag brukar ha hemma och experimentera med ;-).

Pumpsoppa – my way

1 st butternutpumpa
1 burk kokosmjölk
1 liten gul lök
Olivolja
Kalvfond 2 msk.
Grönsaksbuljongtärning
Vatten
(5 dl)
Ingefära – färsk
Vitt vin
Vispgrädde
Créme fraîche el. matlagningsyoghurt
Salt och peppar
(Ev lite chili)
Koriander eller klippt ruccolasallad att strössla över.

Gott bröd att servera till
Naturell yoghurt att klicka i soppan.

Sätt ugnen på 190 grader.

Skala pumpan och skär upp innehållet  i grova bitar och lägg det på en bakplåtspappersklädd bakplåt med höga kanter.
(När detta är klart är det tuffaste gjort. Man får använda sin armstyrka rejält här.)

Skala och skär upp den gula löken i grova bitar och lägg den tillsammans med pumpaköttet på ugnsplåten.

Ringla över olivolja och och ställ in plåten i den uppvärmda ugnen och låt stå inne i 25-30 minuter, skaka om allt lite då och då så att allt blir jämnrostat. Pumpaköttet och löken ska ha blivit ordentligt mjuka.

Ta ut plåten och häll ner pumpaköttet och löken i en matberedare och mixa till en slät massa. Tillsätt lite av den varma buljongen om det behövs för att få en slätare soppbas. 
Häll sedan allt i en större och tjockbottnad kastrull. Tillsätt därefter en burk kokosmjölk, 5 dl varm grönsaksbuljong, 2 msk kalvfond, 1 msk riven ingefära, 1 dl vitt vin och låt allt småkoka alt. sjuda en 10 -12 minuter. 
När allt fått koka ihop så red med vispgrädde (el matlagningsyoghurt) efter smak. Låt det sjuda vidare och rör om. Smaka av med salt och peppar. Kanske lite chili i om lite hetta önskas.

Låt soppan få stå och dra till sig smakerna ca. 20 min innan servering. Värm sedan upp den.

Servera soppan med en klick naturell yoghurt, koriander eller klippt ruccolasallad över. 
Njut den med gott bröd till.