Etiketter

, , , ,

Vit chokladpannacotta med karamelliserade päron, toppad med färsk mynta och ett glas Xanté Sparkling & Pear till, oh la la….
Det är klar nyårsfeeling på den kombon.

-Onödigt gott som en gammal kär vän och kollega skulle ha uttryckt det 😉

Igår var äntligen hela familjen samlad igen efter en veckas höstlov på lite olika håll.
Då blev det favoritpannacottan med vit choklad och karamelliserade päron till efterrätt.

Receptet på pannacottan kommer ifrån ett Halv åtta hos mig-avsnitt för en massa år sedan. Ett väl använt recept här hemma.

Vit chokladpannacotta 
Recept till 4 port.

2,5 dl grädde
2 msk socker
1,5 st gelatinblad
100g vit blockchoklad

Lägg gelatinbladen i blöt.
Koka upp grädden försiktigt med sockret ett par minuter.

Bryt ner chokladen i en bunke och tillsätt det uppblötta gelatinbladet.
Häll den varma socker/gräddblandningen över och rör till en jämn smet.
Häll sedan upp i portionsskålar och ställ in i frysen.

Päronkompott/Karamelliserade päron 4 pers.

2 päron (jag använde Kaiser Alexander-päron)
1 msk ljust muscovadosocker
0,5 msk strösocker
Saften och rivet skal från en limefrukt
Smör till stekning

Färsk mynta till garnering

Skala och kärna ur päronen. Skär upp dem i småbitar.
Hetta upp en stekpanna med smör och häll i päronbitarna och muscovadosockret.
Stek på medelstark värme. Tillsätt strösockret och limesaft och finrivet limeskal.
Stek ihop tills blandningen blir lite lagom tjock och kolafärgad. Det tar inte så lång stund.

Låt blandningen svalna.

OBS!
Tag fram skålarna och ställ in dem i kylen en halvtimme innan servering.


Servering:

Toppa/garnera med de karamelliserade päronen och lägg på lite färsk mynta.
Ta da´ färdigt att servera!


Det här var såå gott, ni måste prova!


Xanté Sparkling & Pear, ett friskt och pärlande vin med klar päronsmak som passar såväl som drink som till en söt dessert. Syran i vinet kompletterar det söta i desserten.
Artnr: 77569 (99:-) (alkoholhalt 10%)