Etiketter

,

Kanelbullar är absolut bland det bästa jag vet – hembakade förstås. Helst från receptet nedan 😉 Det är världens bästa kanelbullerecept, jag lovar!

Kanelbullar passar precis närsomhelst. Tillsammans med ett glas saft på sommaren. Eller lyxvarianten efter en vinterpromenad, dvs med varm choklad och vispgrädde.
Och självklart närsomhelst däremellan.
Man bakar dem en regnig dag (typ som i tisdags när det var både kallt och grått) och frossar sedan i dem alla andra dagar ;-).

För ett par år sedan önskade sig Sofia kanelbullar istället för tårta på sin födelsedag 🙂 Och why not?

Kanelbullar, ca 45 st.

13 dl (800 g) vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
1-2 tsk stött eller mald kardemumma
150 g rumsvarmt smör
1 paket jäst (50 g) för söta degar
5 dl fingervarmt (37 grader) mjölk
1 uppvispat ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
Ev hackad mandel till garnering 

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
2 msk mald kanel

Häll det mesta av mjölet samt socker, salt och kardemumma i assistentens skål. Klicka i smöret.
Smula sönder jästen över ingredienserna och häll på mjölken.
Bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter. Det tar 4-6 minuter.
Låt degen jäsa under lock el. handduk  i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter.
När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.
Kör några varv i maskinen. Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.

Dela degen i två bitar och kavla ut en i taget till en rektangulär form.
Bred rumsvarmt smör över den utkavlade degen och strö socker och pudra kanel över.
Rulla ihop degen med fyllningen i och skär sedan ca 2 cm (eller större om du vill ha större bullar ) tjocka bitar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Själv använder jag inte bakformar. Men självklart kan man använda formar om man vill, men gör då bullarna mindre så att de får plats i formarna och inte ”flyter ut”.
Låt bullarna jäsa ännu en gång under bakduk i 30 min. Sätt på ugnen efter en kvart på 250 grader.
När bullarna jäst klart ännu en gång, pensla dem med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker och ev hackad mandel på.
Grädda sedan bullarna i 5-8 min, beroende på ugn och bullarnas storlek. Checka av efter 4-5 min.


Ät & njut!