Etiketter

, , , , ,

Morgonens frukost, utomhus i den ljumma luften.

Kan vi stoppa tiden nu?? 
Och få behålla dessa underbara sommardagar tack!

En tokspäckad vecka är till ända och nu har båda barnen äntligen sommarlov. 
De tog tåget på förmiddagen idag och befinner sig just nu i Dalarna hos deras farmor och farfar, tillsammans med sina kusiner.

Igår var en alldeles fantastisk vacker dag som spenderades helt och hållet utomhus.
Vi älskar att äta utomhus så det blev till att duka upp på altanen med kuddar och filtar (och myggmedel) för att sedan sitta ute länge och äta middag.

Dessutom blommar schersminen nu och då är det sommar på riktigt för mig <3.

Igår blev det efterlängtad lasagne till middag. Lasagne, tzatziki och lite sallad, sååå gott!
En efterlängtad lasagne på mina efterlängtade tallrikar som nu har kommit och som jag är så nöjd med. 

Efter resan till Helsingfors i somras som jag gjorde tillsammans med barnen, har jag verkligen på riktigt fått upp ögonen för finsk design. Inte minst Iittala.

Tallrikarna ovan, Kastehelmi, är riktiga klassiker och de minns jag som liten. Kul att de blivit så populära igen. Här hos KitchenTime hittade jag dem dessutom till nedsatt pris!

Receptet på min favoritlasagne kommer här:

 

Min favoritlasagne (6 port.)

Ingredienser till tomat- och gräddsåsen
2 förpackningar krossade tomater à 500g/st
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad basilika 
1/2 msk torkad oregano
2-3 msk rödvin
1/2 msk socker 
Chiliflakes (om man vill ”hotta upp” rätten lite)
2 dl vispgrädde
2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar till smaksättning
Smör till stekning

Ingredienser till köttfärsen:
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1,2 kg köttfärs
1/2 msk torkad basilika
1/2 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
Salt, peppar och ev. lite vitlökssalt till 
smaksättning
Smör till stekning
Lasagneplattor (Jag använder färska lasagneplattor.)
Riven ost 2-3 dl, gärna med lite smak på.

Jag brukar börja med tomatsåsen så att den får stå och vila sig och dra åt sig av alla smaker.

Börja med att bryna de pressade vitlöksklyftorna i smör lite lätt (får inte bli bränt) och tillsätt ganska snabbt de krossade tomaterna och låt putta ihop ett par minuter. 
Tillsätt sedan tomatpuré, torkad basilika, torkad oregano, rödvin, socker, ev. lite chiliflakes och låt koka ihop i 10 min.
Blanda därefter i 2 dl vispgrädde och 2 dl matlagningsgrädde och låt sjuda ytterligare 10 min. Smaksätt under tiden med salt och peppar. Låt sedan tomatsåsen stå och ”vila”.

Fortsätt sedan med köttfärsen.
Finhacka den gula löken och bryn den i smör tillsammans med de pressade vilöksklytorna.
Snabbt därpå skall all köttfärs i och brynas ihop med löken och vitlöken. Tillsätt torkad basilika, torkad oregano och paprikapulver. Låt  detta puttra ihop ett par minuter och smaksätt sedan med salt, peppar och ev. vitlökssalt.

Smörj en större form och börja sedan varva med tomatsås, lasagneplattor och köttfärs etc. och toppa med riven ost.
Grädda sedan i 200 grader i ca 30 min eller tills lasagnen har fått en fin yta och ser ut som en lasagne ska göra.
Servera med en god grönsallad till.

Smaklig spis!