Etiketter

, ,

Ibland när jag går igenom gamla recept/inlägg här på bloggen, inser jag att det är många jag helt har glömt bort. 
Som den här godingen tex.
Min tolkning av en förrätt från Golden Globe-galan 2014. 

Jag läste om den här rätten och tänkte att den här måste jag göra själv – på mitt sätt.
Det blev sååå gott! Visst, en del moment är det men så värt det.

Så här beskrevs förrätten på Biobloggen/Aftonbladet:

”Förrätten består av grillad aubergine med hummus på soltorkade tomater och pinjenötter. Den serveras på en grillad tomathalva. I övrigt har man slängt lite paprika, fetaost, granatäpple, örter, olivolja och grillat pitabröd på tallriken. Grillad kronärtskocka med tabbouleh och tahini ryms där också.”

Det här blev min tolkning av rätten enligt beskrivningen.
När jag läste om maten på Golden Globe det året var det inga bilder med så jag hade ingen aning om hur deras förrätt såg ut, bara vad den innehöll som sagt.

Idag vet jag bättre, för häromdagen sökte jag på den och hittade den här bilden:


Bild lånad från Aftonbladet/Biobloggen

Tänk, så här hade jag aldrig kunnat tro att den såg ut.
Kul hur man tolkar någonting bara via en text tycker jag.

Här får ni mitt recept på den här kanongoda, helt vegetariska förrätten:

Recept på Tabbouleh

Fin bulgur 1 dl.
Saften från minst 2 citroner
Olivolja 2-3 msk
Färsk grönmynta efter smak
Tomater – jag tog blandade cocktailtomter, gula och röda ca 250g
1/2 rödlök
Persilja, slätbladig ca 50g (Man kan använda mer om man vill ha Tabboulehn ännu mera grön.)

Jag började göra tabboulehn med att lägga en dl fin bulgur i en bunke tillsammans med saften från en citron.
Där fick den ligga och svälla en stund.
Under tiden finhackade jag tomater, persilja, mynta och rödlök.
Blandade ihop det med den förvällda bulgurn och tillsatte olivoljan och saften från den andra citronen och rörde om och lät blandningen stå och vila.

Förrätt från Golden Globe 2014:

Jag använde grillad aubergine (mosad) på burk som jag sedan blandade ihop med tahini , grillade cocktailtomater, citronsaft, pinjenötter, lite matlagningsyoghurt och lite salt.

Måtten jag körde på här var: 150g grillad aubergine på burk, 150g grillade tomater, 1 msk pinjenötter, 2 msk tahini, 1 msk citronsaft, 1 msk matyoghurt och salt efter smak.

Sedan grillade jag halva tomater, inlagda kronärtskockshjärtan, fetaost, pitabröd och grön paprika i ugnen tills de fick fin färg. Noga passning krävs då det tar olika tid för olika råvaror!

Hur jag fick ut granatäppelkärnorna ur granatäpplet är en historia för sig…

När jag la upp rätten började jag med att lägga tabboulehn i botten på assietten.
Därefter tomathalvan och på den la jag aubergine- och tomathummusen och toppade med grillat kronärtskockshjärta.

Sedan la jag grillad fetost, grillat pitabröd samt grillad grön paprika (där jag först tagit bort det yttersta skalet efter grillningen) runt om på tallriken.
Allra sist strödde jag rikligt med granatäppelkärnor runt och ringlade lite olivolja över.

 

Jag rekommenderar varmt den här förrätten, även om det är lite pyssel innan 😉