Etiketter

, , , , ,

Usch och fy!
Det var länge sedan jag trillade dit och blev så här sänkt av en infektion/influensa(?).

Kände i torsdags att något var på gång och under natten smällde det till och sedan dess har jag i stort sett varit sängliggande. Det händer aldrig annars. Och feber har jag nog inte haft alls i mitt vuxna liv – tills nu då.

Well well, nog om det.

Tänkte tipsa om några smaskiga recept till påsk.

Gillar ni sill måste ni testa det här receptet:

Snabblagad sill med örter och Västerbottenost på tunnbröd

200 g crème fraîche (den fetaste)
1 bunt sommarörter (timjan tex.)
80 g Västerbottensost
200 g 5-minuters sill, avrunnen vikt
1 st citron, skal och saft
Ljusugnsbröd eller annat hårt tunnbröd (gärna kryddat)

Låt 200 g 5-minuterssill rinna av. Skär den i mindre bitar.

Mixa 200 g crème fraîche med lite saft från en halv citron samt en näve valfria sommarörter, tex. färsk timjan.
Rör sedan ner 80 g Västerbottensost i blandningen.

Jag ställde in röran i kylen en stund så att den fick ”dra till sig” av smakerna.

Vid servering:
Lägg upp små sillbitar på tunnbrödet samt en klick av ört- och oströran ovanpå sillen.
Toppa sedan med en nypa sommarörter samt finrivet citronskal.

Västerbottensostpaj à la Stockholm Tea House

Pajdeg:
150 g rumsvarmt smör
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 msk vatten
0,5 tsk salt

Fyllning:
150g fetaost
125 g riven Västerbottensost

Äggstanning:
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk (mellanmjölk)
En rejäl nypa rostade sesamfrön

Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och knåda ihop den till en deg.
Lägg in den i kylen och låt den vila en stund.

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en pajform lite lätt och tryck ut degen i pajformen.
Nagga pajskalet med en gaffel runtom.
Förgrädda pajskalet i ca 7 min.

Finfördela fetaosten under tiden och förbered äggstanningen, dvs vispa ihop ägg, grädde och mjöl och tillsätt rostade sesamfrön.

Låt pajskalet svalna en aning och fördela sedan de båda ostsorterna i pajskalet och häll äggstanningen över.
Grädda pajen i 40-45 min.
(De sista fem minuterna la jag folie över pajen så att den inte skulle brännas vid.)
Passning krävs!

Ta sedan ut pajen när den är färdiggräddad och låt den stå framme och svalna.

När den svalnat kan man dekorera pajen med löjrom, finhackad rödlök och lite dill om man vill.
Och sedan servera pajen med en klick créme fraîche till.

Eller så kan man äta pajen som den är med en fräsch sallad till tex.


Mumsig Påskkaka

2 ägg
2 dl socker 
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Glasyr
100 g smör
0,5 dl socker
0,5 dl riven vit choklad
2 tsk (rågade) vaniljsocker

1 äggula
1 dl riven kokos

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ihop mjöl och bakpulver och blanda ner det i smeten samt det heta vattnet.
Häll smeten i en smörad och mjölad form (gärna med avtagbara kanter).
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 min (kolla av med stickprovet efter 20 min).

Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp på ett fat.

Låt smör och socker, vit (riven) choklad koka ihop i en kastrull till glasyren.
Sänk värmen och tillsätt vaniljsocker, äggula och en tredjedel av kokosflingorna.
(Det gör inte så mycket om inte glasyren blir så vacker i konsistensen, det blir gott ändå ;-))

Häll glasyren jämnt fördelad över kakan. Låt kakan svalna och strö över resten av kokosflingorna.
Och lite strössel om du vill. Eller varför inte garnera med små marsipankycklingar till påsk?

Den här kakan är superenkel att göra och passar som en riktig påskkaramell.
(Den passar självklart närsomhelst.)