Etiketter

, ,

215_1746

Hoppas att ni alla haft en skön och härlig julafton!

Dagarna före jul bara susade iväg här hemma och vips stod julafton för dörren. Den och influensan! I alla fall för ett par i familjen.
Det blev en väldigt mysig julafton i alla fall trots att vi fick ställa in julfirandet för våra gäster och bara fira vi i familjen.

215_1667

Tänkte tipsa om en jättegod blomkålssoppa jag gjorde tidigare i veckan. En soppa som kanske kan passa bra att varva in efter allt god julmat 🙂

Jag toppade soppan med  bl a rostad grönkål som jag verkligen älskar. Jag har rostat grönkål i flera dagar nu. Det är en perfekt smaksättare och väldigt gott och frasigt att mumsa på.

215_1652Något som också är gott till den här soppan är parmesanchips att smula över.


215_1629

Rostad grönkål:
Skölj, torka och repa valfri mängd färsk grönkål och sprid ut den på en bakplåtspappersklädd plåt. Stänk lite olivolja över och blanda runt.
Flingsalta lite och sätt in plåten i ugnen som värmts upp till 180 grader.

Ta ut plåten och rör om allt efter 5 -7 min och sätt in plåten igen i ca 5 min.
Grönkålen ska ha fått lite rostad färg och låta prasslig, då är den klar!

Parmesanchips
Finriv parmesan och lägg ut små högar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Platta till dem lite försiktigt och grädda dem sedan i 200 grader i 3-5 minuter beroende på ugn och på hur mycket färg man vill ha på dem.

Blomkålssoppa
ca 4 port.
1 st stort blomkålshuvud
ca 0,75 dl vitt vin (torrt)
5 dl grönsaksbuljong
3 msk crème fraîche (den fetaste)
1 dl vispgrädde
salt och nymalen svartpeppar

Jag började med att koka upp lättsaltat vatten och hälla i blomkålen som jag delat och sköljt innan.
Lät de koka en bra stund tills de mjuknat och endast hade lite motstånd kvar.
Därefter hällde jag ner dem i mixern/matberedaren tillsammans med lite grönsaksbuljong att mixas ihop till en slät soppbas.

Hällde tillbaka soppbasen i kastrullen och spädde den på sjudande värme, under omrörning, med resten av grönsaksbuljongen , vispgrädde, vin och créme fraîche.
Lät sjuda en 15-20 minuter och smakade till sist av med salt och peppar.

215_1643

Bon appétit!