Etiketter

, ,

215_1436

Varenda år när jag gör julkolor tänker jag, det här är de godaste kolor jag någonsin gjort.
Det är så kul att smaksätta de olika varje gång. Men i år blev det verkligen galet goda (och perfekta i konsistensen) och jag är supernöjd.
Jag följer alltid ett grundrecept och när det sedan kommer till smaksättning så viker jag av från det och smaksätter efter eget tycke. I år dundrade jag på med både lakrits och vanilj och det är verkligen en oslagbar kombo. Havssalt och turkisk peppar på det och succén var ett faktum.

215_1466
Perfekt konsistens!


Förra året fick jag nys om ett recept av min bloggkollega Fredrik (Fredriks fika) och det receptet visade sig vara grymt bra som grundrecept.
Jag har gjort om receptet nedan efter hur jag smaksatte kolan.

När jag hällde ut kolasmeten och skulle toppa med havsalt och krossad tyrkisk peber så gjorde jag hälften hälften, dvs havssalt på ena sidan och Tyrkisk peber på den andra.

Ingredienser
170 g glykos
250 g socker
80 g smör
2 dl grädde
1,5 msk vaniljpulver (helst äkta)
1,5 – 2 msk lakritspulver, jag använde mig av detta lakritspulver (ekologiskt lakritspulver)
0.5 tsk havssalt

Havssalt att strö ovanpå

Krossad Tyrkisk peber att strö ovanpå

Gör så här:

Smält ihop smör, grädde, havssalt, vanilj och lakrits på svag värme i en liten kastrull.

Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.

Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.

Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.

Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov.

Häll upp kolan på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö grovt havssalt och krossad turkisk peppar över.

Låt svalna en halvtimme  i rumstemperatur, skär eller klipp sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

215_1432

Jag passade på när jag var i Helsingfors i somras och köpte med mig kross av Tyrkisk peber som var väldigt behändigt att använda som topping till kolorna.
Annars går det väl alldeles utmärkt att krossa karamellerna i en mixer gissar jag.

Kram &
trevlig lördag!