Etiketter

, , ,

215_0901

Jag blev så inspirerad av ett recept i tidningen Buffé (nr. 11). Eller rättare sagt inspirerad av idén att göra en paj i långpanna, skära upp den i bitar och sedan dekorera dem med lite sallad mm.
Ett matigare tillbehör att servera till glöggen eller till drinken. 
Så praktiskt och så gott!

Nu följde jag inte receptet från tidningen Buffé alls utan gjorde en paj efter egen smak. 

Paj med fetast, oliver och soltorkade cocktailtomater

Pajdeg:
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk vatten

Fyllning:
3-4 dl riven ost (gärna med lite smak)
1 pkt fetaost (150 g)
1 dl svarta oliver
1 dl soltorkade cocktailtomater el. vanliga soltorkade tomater.

Äggstanning:
4 ägg
4 dl mjölk
En nypa salt
Grovmalen svartpeppar
Paprikapulver

Topping
Ruccolasallad
Rädisor
Valnötter (helst ugnsrostade)

Nyp ihop ingredienserna till pajdegen/pajskalet.
Låt degen vila en stund innan den sedan trycks ut i en långpanna.

Förgrädda pajskalet i ugn på 225 grader i 5 min. Ta ut den och låt svalna lite.

Fyll pajskalet med riven ost, smulad fetaost, hackade oliver och soltorkade (cocktail)tomater.

Vispa ihop ägg och mjölk till en äggstanning och smaksätt med en nypa salt, lite grovmalen svartpeppar och lite paprikapulver.
Häll äggstanningen över fyllningen i pajskalet.

Grädda pajen i 225 grader i 20 – 25 min. (Öka på ett par minuter om den inte känns färdig.)
Lägg eventuellt lite folie över de sista 5-10 minuterna så att pajen inte bränns vid.
(De är ju olika från ugn till ugn.)

När pajen svalnat ordentligt alt. när den skall serveras, skär upp den i lagom stora rutor/bitar och lägg på lite valfri topping och servera till ett glas vin eller till glöggen som sagt.

215_0906

Önskar er alla en härlig lördag!