Etiketter

, , ,

Trots att det bara är november har man (i alla fall jag) ändå skjutits fram i tiden tack vare all snö som föll i förra veckan och skapade en julstämning av rang.
Nu håller allt förvisso på att smälta bort men julkänslan kom och den har flyttat in här hemma nu.

Stjärnregnet har satts upp i ett av fönstren, en glögg som stod kvar i skåpet sedan förra året har väckts till liv igen, pepparkasdegen är satt och NK:s gröna julte köptes hem idag.
Doften av jul går inte att ta miste på här hemma.

img_1630

Det mesta i matväg går ju att köpas färdigt till jul, om man vill. Det är alltid skönt att veta tycker jag. Det är inte roligt med känslan av (mat)stress inför julen. 
Hemma hos oss har vi alltid knytis på julafton, vilket är både praktiskt och supergott. På så sätt får alla sina önskerätter. 

Stress eller inte, en sak måste dock alltid finnas till jul och de går inte att köpa. Det är min farmors pepparkakor. Eller pepparkakor bakade av pepparkaksdeg efter hennes recept. De är de godaste jag vet. Ingen jul utan dem.

Nu är degen satt och får vila i frysen tills att det är dags att baka ut dem. Den blir perfekt av att först få vara i frysen och sedan tinas upp i kylen. Då går bakningen som en dans sedan.

Farmor Anna-Lisas pepparkakor
250 g ljus sirap
250 g brun farin strö
250 g smör
2 små ägg
10 dl vetemjöl
1 msk mald nejlika
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 msk bikarbonat

Koka upp sirapen och häll den över farinsockret och smöret (som du delat i bitar).
Rör tills massan har svalnat. (Jag använder min hushållsassistent till den här degen.)
Tillsätt äggen och kryddorna. 
Blanda bikarbonaten med större delen av vetemjölet. Tillsätt inte allt mjöl på en gång utan fördela klokt.
Arbeta degen tills den släpper kanterna på bunken.
Förvara degen i frysen i en bunke med lock eller slå in den i bakplåtspapper och lägg i en plastpåse.

När det är bakdags, ta fram degen så att den är sval men inte fryst.
Grädda sedan de utbakade pepparkakorna i ca 220 grader i 4-5 minuter, beroende på ugn.
Här krävs passning för det kan gå väldigt fort!!
Låt kakorna sedan svalna på galler.

skarmavbild-2016-11-16-kl-16-38-28
Pepparkaksdegen inrullad i 
bakplåtspapper.


Jag skulle också vilja passa på att slå ett slag för de här fina juklappsetiketterna som jag beställde från RödaKorset förra året. Jag gillar att ge lite gammaldags touch på både paket och annat. Dessutom så går pengarna till en en god sak och då känns det ännu bättre.

”Pengarna från försäljningen går bland annat till vår telefonjour, dit många ensamma människor ringer, inte minst under julhelgen.”

Här kan man beställa dem -> Julklappsetiketter