Etiketter

, , , , , ,

Åter till vardagen och en ny termin. En ny spännande och innehållsrik termin. 
Solen och värmen har kommit tillbaka igen vilket känns härligt.

215_8345

Igår var jag på en trevlig tillställning i riktig italiensk anda på Urban Deli Matstudio. Inbjuden av ICE på olivprovning bland annat.

215_8336

Vi fick prova de i mina ögon största oliver jag sett. Både gröna och svarta oliver från Apulien, La Bella Della Daunia, Supergoda!
Vi fick en genomgång om hur de skördas var för sig. Oliverna växer nämligen på samma träd men skördas vid olika tillfällen, de gröna först och senare de svarta.
Alla oliver skördas för hand!

Svårt att se här kanske hur stora de faktiskt var men de var riktigt stora.

Svårt att se här kanske hur stora de faktiskt var men de var riktigt stora.

doplogo

Dessa oliver växer i Apulien och är DOP-certifierade.
DOP= Denominazione D´Origine Protetta

”Skyddad ursprungsbeteckning anger att ett livsmedel eller en lantbruksprodukt både härstammar från och är framställd, bearbetad och tillverkad i det gällande området. Denna kvalitetsbeteckning introducerar en ny nivå i säkringen av en produkts kvalitet, eftersom systemet ställer stora krav på produktionsmetoderna inom varje sektor istället för att primärt fokusera på ursprungsstället, och utgör på så vis en skärpning i förhållande till I.G.P.-märkningen. Produkter med D.O.P.-märkning är bland andra Parmaskinka i Italien och Kalix-löjrom i Sverige.”

Källa: Italienska Handelskammaren i Sverige

215_8343

Vi bjöds på en massa god italiensk mat med oliverna som en av ingredienserna i vardera rätt. Ovan är en sallad gjord på hyvlad fänkål, morot och svarta oliver. Till det en tapenade gjord på de gröna oliverna (en tapenade to die for).

215_8348

Den här salladen var min favorit med tunt skivad stjälkselleri, skivade svarta oliver (så pass stora är de alltså), skivad apelsin och bladpersilja. Den gröna tapenaden till förstås. Mums!!

Det serverades två pastarätter också men de hamnade tyvärr inte på bild.

215_8354

215_8350

Avslutningsvis fick vi ost & charkuterier.
Med kronärtskockspesto till. Milda makter så gott!

 

Det var en jättetrevlig tillställning och en alldeles perfekt start på helgen.
Stort tack till ICE och till Consorzio Di Tutela Oliva Da Mensa DOP