Etiketter

, , ,

215_8285

Äppellycka, ja det kan jag verkligen säga att jag upplever nu.
Eller äppel-eufori snarare.

I alla år som vi har bott här (snart 16 år) har vi när det dragit ihop sig till ”skördefest” haft ca 5-6 äpplen att kalasa på. Inga jättemängder precis.

Som jag pysslat och daltat med detta äppelträd (Mycket värre än med barnen), utan något som helst resultat. Förra året t ex. tror jag inte att det gav något äpple alls faktiskt.
Men skam den som ger sig heter det ju.

I höstas for jag fram med säckatören och beskar enligt någon oklar princip och ta mig tusan om det inte gav resultat till slut.
I år blommade nämligen vårt lilla äppelträd som det aldrig blommat tidigare. Vad hände liksom?? Vem eller vad bör jag tacka?

Nu har jag blivit så hönsig att så fort jag märker av minsta lilla vindpust, skyndar jag mig till fönstret för att se om något litet äpple kan ha trillat ner och måste tas om hand.

215_8298
Det är helt klart flera sorter på detta lilla träd och en sort är redan klar, Transparent Blanche.

Medan lyckliga ägare till många blommande äppelträd undrar vad de skall göra med all frukt , går jag omkring med kupade händer för att ev- fånga in ett äpple som kanske är på väg ner från en gren. Man vet ju aldrig…

215_8287
Vårt lilla äppelträd kanske inte är så fullt med äpplen som många andra är men de som hänger på grenarna är nog i alla fall de allra vackraste jag sett 😉

Måste väl vara sann äppellycka detta?

Vad sägs nu om ett recept på en god kyckling med bl a äpple till? 

d30_7502

Kycklingfilé med pasta och äpple- och paprikasås

Ingredienser  (4-5 port.)

1 schalottenlök
5 dl matlagningsgrädde
4 msk crème fraîche med paprika och chilismak
1 vitlöksklyfta
4 msk kalvfond
1/2 köttbuljongtärning
1 tsk kinesisk soya
1 äpple
1 gul paprika
1 nypa färsk basilika – hackad

Salt och nymalen svartpeppar
Smör till stekning
Basilikablad till garnering

6 st kycklingfiléer

Pasta

Börja med såsen.
Finhacka schalottenlöken och fräs den i smör någon minut. Häll på 3 dl matlagningsgrädde och lägg i den halva buljongtärningen, rör om och låt sjuda. Se till att buljongtärningen löser upp sig. 
Tillsätt 2 msk kalvfond, 1 tsk soya samt 2 msk chili- och paprika-crème fraîche. Låt puttra ihop på svag värme 5-7 min. 
Pressa även i en vitlöksklyfta och låt det fortsätta puttra.

Skala och skär upp ett äpple i småbitar och häll i såsen. Tillsätt ytterligare 2 dl matlagningsgrädde, 2 msk crème fraîche samt 2 msk kalvfond.
Skär upp paprikan i småbitar och häll ner den i såsen. Salta, peppra och smaka av.
Finhacka basilikan och rör ner den.

Låt såsen stå på lägsta värme under tiden du förbereder kycklingen samt kokar pastan. 

Jag delade kycklingfiléerna mitt itu och stekte dem i smör ett par minuter på varje sida. Saltade och pepprade dem.
La dem sedan i en ugnsfast form och satte in i ugnen som värmts upp till 190-200 grader i ca 15 min.
När du tar ut kycklingen så dela en så att du ser att den är genomstekt.

Koka pasta till 4-5 port. enl anvisning.

Servera sedan kycklingfiléer med sås, pasta och lite sallad till.

Smaklig spis!