Etiketter

, , ,

Nu är påsktävlingen ”Favorit på påskbordet” avslutad här på bloggen och de två vinnarna och deras bidrag är utsedda.

Den ena av de två vinnarna är:

Selin Pandir från Eskilstuna
Med bidraget: Gul marsipantårta toppad med choklad- och salmiakkulor

Recept:
-1 tårtbotten
-1 burk blåbärssylt

-3 dl grädde

-4 msk lemon curd

-350 g marsipan

-några droppar gul hushållsfärg
-
florsocker

  • 1. Baka tårtbotten och låt svalna på ett galler.

  • 2. Färga marsipanen gul, genom att droppa några få droppar gul hushållsfärg i marsipanen och knåda in tills den är helt gul.
  • 3. Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper till en rundel med ca 30cm i diameter. Ha marsipanlocket i plastfolie medan du gör resten av tårtan.

  • 4. Blanda lemon curd och grädde i en bunke och vispa det tills det blir fast, men inte hårt.

  • 5. Skär tårtbotten i 3 lika tjocka skivor. Lägg den första bottnen på ett fat och bred över blåbärssylten. Lägg nästa botten över och bred på en del av citrongrädden.

  • 6. Lägg på den sista bottnen och täck hela tårtan med resten av citrongrädden. Forma den helst rund överst för en rund fin tårta. 
  • 7. Lägg på marsipanlocket och nyp till kanterna runt botten och skär bort överbliven marsipan.

  • 8. Pudra tårtan med florsocker och toppa med choklad- och salmiakkulor.

 FullSizeRender

 

Den andra vinnaren i påsktävlingen är:
Madelene Abrahamsson från Kungsör
Med bidraget Citroncheesecake

Recept:

Botten:
12 digestivekex (halvt paket)
75 g rumsvamt smör

Fyllning:
400 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
1 citron (rivet skal och saft)
2 1/2 dl florsocker
5 gelatinblad eller liknande
1/2 dl vatten

Citrongelé:
1 dl pressad citronsaft
1 dl florsocker
1 dl vatten
skalet av en citron
några droppar gul karamellfärg
2 gelatinblad
(2 passionsfrukter)

Mixa digestivekex och smör och tryck i en smord form med löstagbar botten. Baka i ca 10 minuter i 175C. Låt svalna. 

Lägg de fem gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur dem och smält dem på svag värme i 0,5 dl vatten och låt svalna. Kör osten, gräddfilen, florsockret, citronskalet, citronsaften och gelatinet i en mixer (eller med elvisp) till en jämn smet. Häll smeten över kakbottnen, ställ in i kylen och låt stelna minst en timme.

Blötlägg de två gelatinbladen till gelén i kallt vatten. Krama ur. Smält florsockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten. Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i sockervattnet på svag värme. Låt blandningen svalna och tillsätt citronsaften och -skalet, några droppar av den gula karamellfärgen (och passionsfruktskärnorna). Häll den solgula blandningen över den stelnade ostkrämen och låt cheesecaken stå svalt i minst två timmar.

Två recept/bidrag som verkligen får det att vattnas i munnen… 😉
Stort grattis till er båda!!

Ett stort tack också till Beriksson för de fina priserna!
Nu ska vi titta på finalen av Sveriges Mästerkock!
Så spännande!