Etiketter

,

Det bästa med en riktigt riktigt grå och regnig dag är den mysiga stämning man får inomhus.
Som igår fredag, den gråaste av gråa dagar men ack så mysigt det blev här hemma med en massa tända ljus och en brasa. En härlig belöning tycker jag.
Gärna lite god mat på det också 😉

215_2328

Vi hade min favoritlasagne till middag igår och lite antipasto till.
Jag är inte så förtjust i lasagne med bechamelsås utan gillar mer lasagne med mustig tomat- och gräddsås varvat mellan lasagneplattor och köttfärs.
När jag var i Amsterdam nyligen åt jag en himmelskt god lasagne på en italiensk restaurang som inte heller hade bechamelsås i utan en mer tomatig sås.
Här får ni receptet på min favoritlasagne.


Lasagne (6 port.)

Ingredienser till tomat- och gräddsåsen
2 förpackningar krossade tomater à 500g/st
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad basilika 
1/2 msk torkad oregano
2-3 msk rödvin
1/2 msk socker 
Chiliflakes (om man vill ”hotta upp” rätten lite)
2 dl vispgrädde
2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar till smaksättning
Smör till stekning

Ingredienser till köttfärsen:
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1,2 kg köttfärs
1/2 msk torkad basilika
1/2 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
Salt, peppar och ev. lite vitlökssalt till 
smaksättning
Smör till stekning
Lasagneplattor (Jag använder färska lasagneplattor.)
Riven ost 2-3 dl, gärna med lite smak på.

Jag brukar börja med tomatsåsen så att den får stå och vila sig och dra åt sig av alla smaker.

Börja med att bryna de pressade vitlöksklyftorna i smör lite lätt (får inte bli bränt) och tillsätt ganska snabbt de krossade tomaterna och låt putta ihop ett par minuter. 
Tillsätt sedan tomatpuré, torkad basilika, torkad oregano, rödvin, socker, ev. lite chiliflakes och låt koka ihop i 10 min.
Blanda därefter i 2 dl vispgrädde och 2 dl matlagningsgrädde och låt sjuda ytterligare 10 min. Smaksätt under tiden med salt och peppar. Låt sedan tomatsåsen stå och ”vila”.

Fortsätt sedan med köttfärsen.
Finhacka den gula löken och bryn den i smör tillsammans med de pressade vilöksklytorna.
Snabbt därpå skall all köttfärs i och brynas ihop med löken och vitlöken. Tillsätt torkad basilika, torkad oregano och paprikapulver. Låt  detta puttra ihop ett par minuter och smaksätt sedan med salt, peppar och ev. vitlökssalt.

Smörj en större form och börja sedan varva med tomatsås, lasagneplattor och köttfärs etc. och toppa med riven ost.
Grädda sedan i 200 grader i ca 30 min eller tills lasagnen har fått en fin yta och ser ut som en lasagne ska göra.
Servera med en god grönsallad till.

Mums säger jag bara 🙂

215_2303Lite antipasto till eller innan är aldrig fel. Här lite salami Rustico, mozzarella och blandade oliver.

Måste bara avsluta det här inlägget med en riktig vitamininjektion.
Sveriges (världens?) äldsta bloggare Dagny 103 år som var gäst hos Skavlan igår.
Vilken härlig kvinna! Hon bjöd verkligen på glädje, positiv energi och en härlig humor ❤