Etiketter

, , , , ,

Har haft en supermysig helg med bl a ett besök på restaurang Wasahof.
Varje år vid just den här tiden går min mamma och jag dit och och njuter av deras Moules Marinières. En tradition som jag älskar.
Igår var det alldeles extra mysigt att sitta där inne i värmen och njuta medan vindarna tjöt utanför och snöblasket yrde.

På Wasahof ges också ett ypperligt tillfälle att njuta av Lennart Jirlows härliga och färggranna tavlor.
IMG_2925Är man ute efter en restaurang i Stockholm som andas nostalgi och som dessutom serverar skaldjur av toppkvalitet så rekommenderar jag definitivt ett besök på Wasahof, Dalagatan 46.

Tänkte också passa på att tipsa er om några lättlagade maträtter som passar bra till middagsmat på vardagar. Just på vardagar kan det vara skönt med mat som inte tar allt för lång tid att laga.

Här är tre middagstips som tillagas på max 20 min vardera.:

215_9747Pastasås med rökt lax till 2-3 port.

200 g skivad rökt lax 
1 röd lök
1 citron
Dill
1 dl crème fraîche (den fetaste)
1,5 dl matlagningsgrädde
Salt och grovmalen svartpeppar

Valfri pasta

Finhacka rödlöken och laxen.
Fräs rödlöken i smör en kort stund, 2-3 minuter
Tillsätt crème fraîche och matlagningsgrädde och låt puttra ett par minuter.
Pressa i lite saft från en halv citron till att börja med. Smaka av och se om du vill ha mer citronsaft. Låt puttra på lite till.
Salta och peppra lite, smaka av och rör om allt.

Häll nu i den finhackade laxen och lite klippt dill och blanda runt. Nu är laxsåsen klar. Spara lite lax till garnering.
Servera med nykokt pasta och lite ruccolasallad till.

215_7011Snabblagad kyckling ”Pekingstyle”

Fräs strimlad kycklingfilé i olja. Krydda med salt, peppar, sesamolja och honung mot slutet. Servera på varma tortillas med strimlad gurka och purjolök på. Ringla över Hoisinsås och strö över sesamfrön.
Rulla ihop tortillan och ät och njut 🙂

Se till att ha hemma:

Kycklingfilé
Tortillas
Purjolök
Gurka
Honung
Hoisinsås
Sesamolja
Sesamfrön
Olja
Salt och peppar

215_8812Pesto på rostade pumpakärnor och vitlöksbröd

Basilikablad från en kruka
Flingsalt
En finare olivolja
Vitlök

Grovriven parmesan
Pumpafrön som jag rostat i ugnen och låtit svalna
En liten skvätt pressad citron
Salt och peppar

Mixa ihop allt efter smak och servera till nykokt pasta eller gnocchi.
Spara lite rostade pumpafrön och dekorera rätten med. Det ger dessutom en extra härlig touch på smaken.

Stek skivor av lite grövre vitt bröd i olivolja och pressad vitlök.
Smula lite flingsalt över och ta upp dem när de fått fin färg och låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera!