Etiketter

, , ,

215_5818

Igår var jag hemma hos en väninna på middag och vi började drömma om höstens alla grytor som skall kokas och njutas av. Härliga mustiga grytor med ett gott rödvin till och massor av tända ljus som får lysa upp middagarna i höstrusket.

När jag vaknade upp i morse efter en natt med spöregn och åska kändes det som att första grytan skulle tillagas just idag.
Regnet har öst ner precis hela dagen och det har varit gråare än grått ute. 

Jag använde mig idag av ett recept på Melker Anderssons lammchili som bas och som jag gjorde om så att det blev till en gryta istället. Hoppade över de förkokta bönorna tex. och hade i squash istället för blekselleri.
Det blev en riktigt god gryta, särskilt med lime- och myntayoghurt till.

215_5797 (1)

215_5769

Söndagsgryta med lamm till 4 pers.

700 g lammrostbiff skuren i grytbitar
2 msk olivolja
2 finhackade gula lökar
2 tsk spiskummin
4 rivna vitlöksklyftor
1 tsk malen koriander
1 msk tomatpuré
1 pkt krossade tomater (390 g)
2 dl vitt vin
1 dl rött vin
2 msk rödvinsvinäger
1 kvist timjan
1 msk chipotlepasta
2 morötter, skalade och skurna i bitar
1 liten squash, skuren i bitar
Salt
Svartpeppar

Lime- och myntayoghurt

2 dl grekisk avrunnen naturell yoghurt.
Färsk grönmynta
1 lime
Lite salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Hetta upp olivoljan i en gryta och bryn grytbitarna i den.
Tillsätt lök, vitlök, morötter, squash, kryddor, vitt vin, vinäger, tomatpuré och de krossade tomaterna och häll på vatten så att det täcker köttet. Ställ in grytan med lock på i den uppvärmda ugnen och låt den stå inne i en timme.

Ta ut grytan ur ugnen, tillsätt det röda vinet och låt grytan koka vidare på spisen en 25 min. Salta, peppra och snacka av.

Låt grytan ev. koka en stund till. Köttet skall vara riktigt mört och grönsakerna genomkokta men med lite motstånd kvar.
När du ser att grytan mustat till sig så låt den stå och dra en stund – utan att koka –  innan den serveras.

Under tiden grytan står i ugnen rör du ihop finhackad mynta med yoghurt och limesaft. Salta lite och låt sedan yoghurtröran stå och dra till sig.

Servera sedan grytan med yoghurten och ett gott lantbröd till.

Smaklig spis!