Etiketter

, , , , , , ,

Igår vaknade jag 9.45 (!) 
När hände det senast? När jag gick i gymnasiet?? Säkert inte men det var bra länge sedan – och så välbehövligt!
Killarna är på landet och Sofia och jag är hemma själva. 
Vi har haft det så mysigt. Härligt med egentid ibland.

Med det härliga väder vi vaknade upp till var det bara att sätta fart. 
Hade ett par dåliga samveten att ta hand om i trädgården och började med dem.

Passade även på att rensa ur frysen för att få mer plats. Tinade upp kycklingfiléer och stekte upp dem till lunch och gjorde en jättegod sallad.
215_2483

Sallad med vitlöksstekt kyckling och stekt sparris

Valfri sallad
Färska eller tinade kycklingfiléer
Färsk grön sparris
Blandade små tomater
Färsk koriander
Vitlök

Skär kycklingfilén i mindre bitar. Hetta upp stekpannan med smör och pressa i vitlök och bryn försiktigt. Häll i kycklingen i i den lätt brynta vitlöken och stek upp ihop ett par minuter. Se till att kycklingen inte är rå i mitten.

Stek sedan upp den gröna sköljda sparrisen med smör och flingsalt. Låt sedan sparrisen rinna av på hushållspapper.

Lägg upp salladen på tallrikar och fördela den stekta kycklingen, sparrisen, tomaterna och koriandern efter smak.

Jag provade Eriks nya dressing Mango-Chili, som passade perfekt till och ringlade över.

Lyxade till det och drack ett glas rosa lemonad och rosévin blandat till.
215_2498
En perfekt rätt en varm sommardag som gårdagen.

Om mindre än en vecka är det ju Midsommarafton. Tänkte därför passa på att tipsa om en jättegod och lättgjord sommarkaka.
Har tipsat om den förr men den tål att tipsas om igen.
Receptet nedan är halva satsen från originalreceptet från boken Bakgrunder.
215_2355

Sommarkaka med färska bär (halv sats)

3 ägg

2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vetemjöl
Ca 300 g  färska bär

Topping
50 g smör 
1 näve pärlsocker eller råsocker

Sätt ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner vetemjölet.
Bred ut smeten i en mindre långpanna som täckts med bakplåtspapper.
Fördela bären över smeten. Hyvla över det kalla smöret med osthyvel och strö över pärlsocker.

Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Grädda kakan i 20 – 30 minuter.
Låt den sedan svalna.
Skär den i rutor eller lägg upp den som den är på ett serveringsfat och servera med glass eller vaniljsås till.


Ha en härlig söndag!