Etiketter

,

Årets första omgång semlor är bakade och provsmakade 😉
Sebastian har namnsdag i morgon och jag har lovat honom semlor till namnsdagsfika.

Det här är ett toppenrecept på semlor. De blir alltid lyckade.
Här fyllda på klassiskt vis, med mandelmassa och grädde. Däremot pudrade jag dem med vaniljsocker istället för florsocker och det funkar precis lika bra.
215_6910

Semlor ca 16-18 st.

75g smör 
3 dl mjölk
50g jäst (för söta degar)
1 tsk mald kardemumma

1,5 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1,5 tsk hjorthornssalt
ca 9 dl vetemjöl

Fyllning

100 g mandelmassa + 1 dl grädde – ovispad
Samt vispad grädde att ha i mellan.

Smält fettet och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen och låt den lösa upp sig i blandningen. Rör i salt, socker och ägg.
Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör i det.
Arbeta degen ordentligt med mera mjöl, tills den släpper bunken.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Arbeta degen smidig med resten av mjölet.
Rulla 16-18 släta runda bullar och låt de jäsa i ca 20 minuter.
Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 250 grader 6-8 min. De är färdiga när de fått en fin färg på ovansidan.
Bullarna bör sedan kallna på galler med bakduk över.

Vid servering, dela bullen så att du får ett lock till semlan.
Gröp ur lite innehåll från semlans underdel och fyll hålet med grädde- och mandelmasseblandningen.
Spritsa vispad grädde runtom på underdelen och lägg på locket.

Ät och njut!

215_6927