Etiketter

,

Det var längesedan jag gjorde egna vårrullar men ååh vad gott det är!
Med krispig isbergssallad och dipsåser till.

Lite pyssel är det och de tar sin tid att göra men det är så värt det 🙂
Det blev 40 st idag!
Jag styckfryser dem först innan jag lägger dem i fryspåsar för att sedan förvara dem i frysen.
215_6553

Vårrullar – fyllning till ca 40 st.

1 kg fläskfärs
500 g champinjoner
700 g vitkål
1 burk räkor i saltlag
1 purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
Sesamolja
Soya
Fisksås
Sweetchilli sauce

1 pkt vårrulleark (40 st)

Tillbehör:

Isbergssallad

Till Dipsåserna:

Ljus soya
Sesamolja
Sweet chilli sauce
Risvinäger
Sweet and sour plum sauce
Rostade sesamfrön

Börja med att finhacka purjolöken, champinjonerna och vitkålen.
Bryn sedan fläskfärsen och smaksätt den med lite soya, fisksås och vitt vin och pressa i vitlöken.
Jag brukar bryna fläskfärsen utan matfett eftersom den är så fet i sig.

När färsen är genomstekt häller jag av all överflödig vätska och ställer färsen åt sidan i en större gryta.
När den strimlade purjolöken, vitkålen och champinjonerna skall brynas, återanvänder jag vätskan jag hällde bort från färsen.
I den finns en massa god smak kvar och passar perfekt som matfett att bryna grönsakerna i.
Tillsätt lite ytterligare goda smaker i form av sweet chilli sauce, en skvätt fisksås och kanske någon annan god asiatisk smaksättare ni har hemma.
Smaka er fram och bryn tills grönsakerna mjuknat och fått en gyllen färg.
215_6502
215_6507

När grönsakerna är klara, drag stekpannan åt sidan och blanda ihop dem med den färdiga färsen som fått stå och vila.

Hacka till sist räkorna och blanda i men hetta inte upp fyllningen.

Nu är det dags att fylla vårrullarna.

Tag ett vårrulleark och lägg det diagonalt på bänken.
Lägg en lagom mängd fyllning i nedre delen av arket, rulla in fyllningen försiktigt och vik in kanterna.
215_6522

215_6524

När det är dags att ”klistra” igen vårrullen gör man det lättast med ”vårrulleklister”.
Dvs lite mjöl och vatten blandat till en smet.
215_6513215_6529
215_6533

Jag brukar som sagt styckfrysa in dem först så att vårrullen håller ihop ordentligt och för att de inte ska sitta ihop när man fryser in dem flera stycken sedan.

När det blivit dags att servera vårrullar är det bara att ta ut önskat antal ur frysen.
Bryna dem i upphettad matolja.
Lägg dem sedan på hushållspapper så att de får rinna av.

Servera dem nystekta med isbergssallad och dippsåser till.

Förslag på dippsåser:

Häll sweet chilli sauce i en skål och droppa sedan i lite sesamolja.

Häll ljus soya i en skål och droppa i lite sesamolja och strö rostade sesamfrön över.

Häll sweet and sour plum sauce i en skål och droppa lite risvinäger över.

Ät och njut!