Etiketter

,

D30_5746

Vi konstaterade igår att vi har bockat av alla (jul)måsten i så god tid i år.
De här dagarna brukar annars vara fulla med ärenden som måste uträttas, men inte i år skönt nog.
Vi har nog också sänkt ”kraven” inför julen, man behöver ju inte pricka in allt, det blir ju bra ändå!
Bara glögg-hyacint-gran och pepparkasdofterna finns där är i alla fall jag nöjd och glad.

Sebastian och mormor hade i alla fall bestämt sig för att göra pepparkakshus tillsammans och det fick vi hem i fredags.
Det fraktades i en kartong och klarade resan hem 😉

Det är något visst med ett egenbakat pepparkakshus i alla fall. Min mamma gjorde det ofta till jularna när jag var liten. Alltid på deg från samma recept.
Så doften och stilen på det ger riktiga barndomsminnen.
I år är det Sebastian som fått dekorera det 

D30_5886

Här är receptet som min mamma alltid använt:

Pepparkakshusdeg:

250 g strösocker eller brun farin (ca 3 dl)
2 dl ljus eller mörk sirap
100 g smör eller margarin
1 msk kanel
1 msk ingefära
3 dl mjölk
1 msk bikarbonat
1 kg vetemjöl (ca 17 dl)

Dag 1
Smält socker, sirap, fett och kryddor i en kastrull över svag värme. Häll i mjölken och låt blandningen kallna.
Blanda ner bikarbonaten och större delen av mjölet. Täck med mjöl och låt degen stå kallt minst ett dygn.

Dag 2
Nu är det bara att låta kreativiteten flöda och kavla ut degen och skära ut mått efter önskemål.

Grädda delarna sedan i 220 grader i 3-4 minuter och titta efter hur de ser ut. Delarna är klara när de känns genomgräddade och har intagit ”rätt” färg.

Pepparkakshus gjorda på (egen)deg blir gärna lite sneda och vinda pga att delarna jäser olika men det är ju en del av charmen tycker jag.

Smält strösocker och använd för att sätta ihop delarna till huset.
Var försiktigt, smält socker är jättevarmt och inte roligt att bränna sig på!!

Ha en riktigt mysig fjärde advent!