Etiketter

, , ,

D30_4233
Den här squashgratängen blev jag bjuden på av en väninna för flera år sedan och bara älskade den.
Tycker det är så fräscht och gott att ibland bara äta en massa grönsaker. Råa, kokta, gratinerade, wokade, you name it.
Äta vegetariskt utan att vara vegetarian.

Nu var det ett tag sedan jag gjorde den här gratängen men häromdagen så längtade jag efter den igen och var det bara att göra den. 

Det jag gillar med den här gratängen är att man marinerar bröd och lägger över alla grönsaker innan den gräddas i ugnen. 
På så sätt fördelas vitlöken och kryddorna över grönsakerna och brödet får en krutongkänsla över sig.
Den här gratängen är alltså utan grädde.

I receptet ingår även ost ovanpå men jag kör utan ibland och så även den här gången. Gör som ni vill där.

Här lite ”howto-bilder” …

D30_4179

D30_4186

D30_4193

D30_4201

D30_4211

 

Vitlöksdoftande squashgratäng (4 port.)
1 stor röd lök
2 små squash
6-8 tomater (jag använde kvisttomater)
Örtsalt
2,5 msk olivolja
2,5 msk citronsaft
2 pressade vitlöksklyftor
5-6 skivor vitt bröd, jag använde surdegsbröd
3 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala löken och skiva den i lagom tunna skivor.
Skölj och skiva squash och tomater. Varva grönsakerna i en smord ugnssäker form.
Strö örtsalt mellan varven.

Blanda olja och citronsaft och smaksätt med pressad vitlök och örtsalt.
Skär brödet i småbitar och blanda ihop det med dressingen.
Fördela brödblandningen över grönsakerna och strö riven ost över.
Gratinera i ugn i ca 20 min. (Ev. något längre – kolla konsistensen på squashen.)
Utesluter man osten får man passa gratängen mot slutet av gräddningstiden så att inte brödet bränns vid på toppen. Lägg lite aluminiumfolie på i så fall.

Smaklig spis!