Etiketter

, ,

Risotto tillhör väl inte den vackraste av maträtter kanske men ack så gott det är.
Nylagad risotto kan jag sleva i mig hur mycket som helst av. Där är jag ostoppbar.
Och gärna ett glas rödvin till.
(Helst utan ett gäng bananflugor dock. Någon av er som också är invaderade av dem? Är det det varma vädret??)

D30_2599

Receptet blev som vanligt improviserat.
”Man tager vad man haver när man icke haver planerat”, typ.

2 dl Arborioris
400g Karljohansvamp (fryst och förvälld)
1 gul lök
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
1 nypa Red hot chill flakes – om man vill ha lite hetta i risotton
1,5 dl riven parmesan (Reggiano)
Salt
Vitpeppar
Svartpeppar
Olivolja till stekning

Gör så här:
Börja med att steka upp den frysta och förvällda svampen för att få bort all vätska och för att ge svampen en god stekt smak. Salta- och vitpeppra den och lägg den åt sidan.

Fortsätt sedan med risotton.

Finhacka den gula löken.
Häll olivolja i en tjockbottnad större kastrull och hetta upp den och häll ner lökhacket och rör om. (Här kan man nu tillsätta lite chili flakes om man vill hotta upp risotton en aning.) Strax därpå skall riset i.

Blanda om ris och lök.
När riset och löken fått ”svettats” och antagit en genomskinlig ton, hällde jag på ca 1 dl vitt vin. 

Rör om hela tiden och börja nu ösa lite i taget av grönsaksbuljongen.
Fortsätt att röra om hela tiden och ös med vin varvat med grönsaksbuljong.
Efter ca 20-25 min är det dags att smaka av.
Känn då så att riset inte är hårt men ändå har fått ett ”lagom tuggmotstånd – al dente.
Känns det lagom så dra undan kastrullen och häll i den rivna parmesanosten och blanda om.

Till sist skall den förstekta svampen i och blandas om.
Nu är risotton klar!
Servera risotton i djupa tallrikar och mal lite svartpeppar över.
Festen kan börja!
D30_2588

Buon appetito!