Etiketter

, , ,

Får man middagsgäster en vardagskväll och det skall pareras med arbetstider och läxor bl a, då kan en bra lösning vara italienskt!

Igår var en sådan kväll och jag hade inte förberett någonting mer än att jag visste vad jag skulle göra och hade då alla ingredienser hemma för det.
Med de här tre rätterna gick det hur smidigt som helst trots mindre tid.

Förrätten fick bli en gammal favorit:
Tunna skivor av bresaola upplagt på ett större serveringsfat med ruccolasallad strött ovanpå och sist hyvlad parmesan.

Innan servering skvätte jag på en god olivolja och malde lite svartpeppar över samt strödde på lite flingsalt.
Klart på ett par minuter.

D30_2430

Varmrätten blev en improviserad historia som också gick rätt snabbt att göra.
Det blev pasta med stekt bacon, Karljohansvamp och gräddsås med parmesan.

Den hamnade aldrig på bild tyvärr men här får ni beskrivningen på den i alla fall.

Pasta med bacon, grädde och Karljohan, 4-5 port:

1 paket à 400g valfri pasta (Jag använde en pastasort som heter Sedani, från Zeta.)
400g Karljohansvamp (jag använde fryst Karljohan)
2 paket bacon à 140g/st.
1,5 dl vispgrädde (Använd matlagningsgrädde om man vill ha en mindre fet pastarätt.)
2 dl riven parmesan
Svartpeppar
Flingsalt

Använder du fryst svamp precis som jag så börja med att steka upp svampen för det tar en stund att få bort allt vatten från förvällningen.
När allt vatten är borta är det bara att steka upp svampen i smör, salt och lite svartpeppar tills den fått en fin färg.

Koka upp pastan enligt anvisning på paketet.
Skär eller klipp bacon i mindre bitar. Bryn den i stekpannan tills den blivit genomstekt och lägg sedan upp den på hushållspapper för att rinna av.

Häll upp grädden i en kastrull och låt den sjuda ihop  en stund med en dl riven parmesan, en nypa flingsalt och ett par varv nymalen svartpeppar.
Gräddsåsen behöver inte bli tjock men låt den sjuda en 4-5 minuter så att den får dra till sig av smakerna.

Häll den sedan över pastan och blanda om. 
Tillsätt den stekta baconen, svampen och sist resten av den rivna parmesanosten och blanda om allt försiktigt.
Nu är pastan klar att serveras!

Till efterrätt gjorde jag min favoritpannacotta som också går supersnabbt att göra.
Den började jag med när jag kom hem för den ska stå i frysen ett par timmar för bästa resultat, men nu hade jag inte så mycket tid.
Den fick står i frysen i ca 2 timmar och det gick bra ändå.

D30_2439


Jag gjorde den efter mitt favoritrecept som finns här på bloggen sedan förut.
Den här gången tillsatte jag också 1,5 msk muscovadosirap och det blev fantastiskt gott.

Pannacotta med vit choklad och muscovadosirap till 4 port.

2,5 dl. grädde
2 msk socker
1,5 st gelatinblad
100g vit blockchoklad
1,5 – 2 msk muscovadosirap
Bär till garnering

Koka upp grädden med sockret ett par minuter.
Bryt ner chokladen i en bunke och tillsätt det uppblötta gelatinbladet.
Häll den varma socker/gräddblandningen samt muscovadosirapen över och rör till en jämn smet.
Häll sedan upp i portionsskålar och ställ in i frysen.

Ta fram skålarna och ställ dem i kylen någon timme innan servering.
Vid servering, ta fram skålarna ur kylen och garnera efter smak.

En god Italieninspirerad trerätters som går snabbt att göra förutsatt att man har allting hemma.

A presto!