Etiketter

, , , , ,

Igår hade vi lax till middag.
Det är perfekt med lax för den går att variera i det oändliga.
Och den går hem såväl hos barnen som hos oss (Kors i taket-poäng på det.)

Det är helt klart den fisken vi äter oftast av här hemma.

Här är mina fem favoriter när det kommer till lax (utan inbördes ordning ;-))

– Utö värdshus´s fisksoppa med lax
– Laxfilé med avocado- och limeyoghurtsås och tabbouleh
– Laxfärsbiffar med nudlar och japansk soya
– Smörgåstårta med lax och räkor
– Snittar med laxröra

Igår blev det stekt laxfilé med Karljohansvamp, bondbönor, färskpotatis och sås till söndagsmiddag.
Supergott!
D30_2034

Stekt laxfilé till 4 port.

4 st laxfiléer à 125 g/st.
Smör till stekning
Flingsalt
Svartpeppar

Bryn laxfiléerna i smör på vardera sida så att de får fin yta.
Flingsalta och mal lite svartpeppar över.

Lägg filéerna i en ugnsfast form och sätt in dem i ugnen på 180 grader i ca 10-15 min.
(Kolla så att de är genomstekta.)
Låt laxfiléerna vila under folie en stund innan de skall serveras.

God och lättgjord sås (som vi använder till allt möjligt.)
3-4  rågade msk Bearnaisesås, hemlagad eller köpt. (Jag gillar Erik Lallerstedts ”bea”.)
Creme fraiche (lätt) 1,5 dl
Citronsaft från 1/2 – 1 citron
Klippt dill
Salt och peppar till smaksättning.

Servera laxfiléerna med kokt potatis, sås  och något gott tillbehör.
Jag valde stekt Karljohansvamp och förvällda bondbönor till.

Ät & njut!