Etiketter

, ,

Älskar den här tiden på året då man kan få frossa i färska nyskördade grönsaker.
Morötter, vitkål, olika sorters lök och mycket mycket mer.
För att inte tala om alla bär som finns att plocka nu.

Sommarkål är en supergod rätt, en rätt man kan göra närsomhelst på året förstås.
Den blir ju dock extra god och lyxig med alldeles färska grönsaker.

Ni ska få receptet med alla ingredienserna och hur man gör den. 
Mängderna på det som ingår i rätten går att moderera efter smak, beroende på hur mycket man gillar de olika ingredienserna. Man får smaka av allt eftersom helt enkelt.

Igår valde jag att servera rätten med vitlöksbröd gjort på ”Rustik baguette”.
Men man kan också ha kokt potatis till om man vill.
Rätten är ju lite ”såsig” så det är bra att ha något till som suger upp såsen.

Detta är kanske inte världens vackraste rätt men definitivt en av de godaste.
Man får pimpla upp den helt enkelt 😉D30_0975

 

Sommarkål till ca 6 pers.

1 gul lök
1/2 vitkålshuvud (Normalstort)
3-4 st morötter
800 g köttfärs
1/2 -1 msk curry
4-5 dl vispgrädde
1 st buljongtärning
3 vitlöksklyftor
Olivolja till stekning av grönsakerna
Smör till stekning av köttfärsen
lite soja (jag hade i koreansk sojasås)
Salt efter smak

Finhacka den gula löken, skala och skär morötterna i små slantar och fräs detta i olivoljan tillsammans med vitkålen som du strimlat innan.
Fräs detta en kort stund och ställ blandningen åt sidan.

Finfördela köttfärsen och fräs upp den i smör. Tillsätt salt, curry och grädde – efter smak.
Pressa i vitlöksklyftorna.
När köttfärsen är genomstekt och blivit riktigt saftig med hjälp av grädden får det stå och puttra en  stund. Tillsätt lite soja och smaka av.
Känn efter om du vill ha mer grädde, soja, vitlök eller curry och tillsätt mera i så fall.
När blandningen känns färdig så rör i grönsakerna som stått och vilat.
Värm upp allt och blanda om ordentligt.

Servera rätten med kokt potatis, bröd eller som den är.

Ät och njut!

D30_0954

D30_0958

 

Här hade jag turen att få jag frossa runt i nyupptagen lök minsann 🙂