Etiketter

, ,

Nu är jag redo för midsommar, nu kan jag pusta ut. Nu är nämligen min älskade gravade strömming klar. 
Det blir ingen riktig midsommar för mig utan den på bordet.
Den är inte svår att göra på något sätt, men den görs bara tre gånger om året av mig.
Till jul, påsk och midsommar, därför är den helig!

Idag blev den klar och himmel vad god den är. Jag blir lika lycklig varje gång.
Det tar några dagar för själva gravningen men sen så går den snabbt att göra.
Image

Recept på gravad strömming:

15 medelstora strömmingar

Senapslagen
2 tsk svensk senap
1,5 msk socker
0,5 krm vitpeppar
1,5 tsk salt
1, 5 dl olja (ej olivolja)
1,5 dl matättika (1,5 dl tas ur följande blandning: 1 dl ättikssprit och 3 delar vatten)
dill

Sås att blanda ihop de gravade strömmingarna med:
150 g majonnäs
2 dl yoghurt eller gräddfil
1 msk svensk senap
0,5 – 1 finhackad gul lök
Klippt dill

Dag 1.
Drag skinnet av strömmingarna och dela dem till filéer.

Blanda ihop senapslagen i en skål och lägg i den skinnfria filéerna. Blanda om så att alla filéer täcks av lagen.
Täck skålen med lock eller med plastfolie. Ställ skålen i kylskåpet och låt stå i 2-3 dagar. Blanda om emellanåt om du ser att en del filéer behöver täckas av lagen. (De skall vara alldeles vita när de är färdiggravade.)

Dag 3 eller 4.
När strömmingfiléerna gravats klart är det dags att ta ut dem ur kylen och hälla av senapslagen i ett durkslag.
Låt dem stå och rinna av en stund.

Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål som filéerna skall blandas ihop med.
Lägg i de avrunna strömmingsfiléerna och blanda om allt.

Häll upp den gravade strömmingen i burkar med lock och ställ in dem i kylen.

Njut dem sedan med kokt potatis, hårt bröd och en god smakrik ost.
Och gärna med goda kalla drycker till 😉