Etiketter

,

Jag älskar smörgåstårta. Särskilt med lax och räkor i.
Det är liksom allt gott i ett och det blir om möjligt ännu godare dagen efter.

Det var länge sedan jag gjorde egen smörgåstårta men igår blev jag så sugen på det.
Och precis som när jag gör söta tårtor så gäller regeln: fyll den dagen innan den ska serveras.
Så får den ”stå till sig” tills det är dags att ”hugga in” av den.

Image

Ingredienser till 4-5 port.
12 skivor vitt bröd i skivor – utan kanter

Fyllning:
400 gram räkor utan skal
3 skivor rökt lax (ur ett paket rökt lax i skivor på 200 gram, använd resten till garnering.)
0,5 dl crème fraîche (jag använde den fetaste)
0,5 dl majonnäs
2 msk Philadelphiaost
Saft från en halv citron
Salt och nymalen svartpeppar
En knippe dill

Garnering:
Philadelphiaost
Majonnäs
Cocktailtomater (jag blandade gula och röda)
5 skivor rökt lax
Gräslök
Citron i skivor
Dill

Dag 1
Börja med att finhacka räkorna och laxen och blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen.
Skär bort kanterna på det ljusa brödet och lägg upp dem 2 x 2 på ett fat och bred smör på dem.
Bred över hälften av fyllningen och lägg på fyra skivor till och gör  om på samma sätt.
Lägg slutligen fyra skivor överst och lägg plastfolie om och låt stå i kylen tills nästa dag.

Dag 2
Tag ut smörgåstårtan och bred Philadelphiaost över hela tårtan. (Jag bredde philadelphiaost ovanpå och majonnäs på kanterna för att dekorationen skulle sitta bättre.)
Dekorera tårtan med cocktailtomathavlor, lax, dill, citron och klippt gräslök. Allt efter smak.

Servera, ät och njut!

Image

Ett glas kallt gott rosévin passar perfekt till den här smörgåstårtan. 🙂

 

Det blev även lite vårfix i blomkrukorna på trappan idag.

Image

Image

Ha en fin helg ❤