Etiketter

,

Semlor redan tänker ni. Japp, så är det.
Nu säljs de för fullt på alla möjliga ställen.
Image

När jag var mammaledig med vår dotter som nu är 11 år gick jag till Öppna förskolan lite då och då.
Det var som att komma till ett bageri varenda gång man kom dit. Det doftade jämt nybakat.
Det var där jag åt min första semla i vuxen ålder. Och den var himmelsk.
Innan dess skulle jag aldrig fått för mig att äta en semla.
Jag tyckte verkligen inte om dem. För mycket grädde och för mycket vetebröd enligt min smak.

Självklart tjatade jag till mig receptet.
Jag har gjort dem varje år nu och älskar dem.
Men det är bara dessa semlor jag äter, inga andra. Dessa är lagom små och det är precis så jag vill ha dem.

Här får ni receptet på dem.
Och ni behöver inte göra dem innan 20-dag Knut 😉

Recept på hemgjorda semlor

75g smör 
3 dl mjölk
50g jäst (för söta degar)
1 tsk mald kardemumma

1,5 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1,5 tsk hjorthornssalt
ca 9 dl vetemjöl

Fyllning

100 g mandelmassa + 1 dl grädde – ovispad
Samt vispad grädde att ha i mellan.

Smält fettet och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen och låt den lösa upp sig i blandningen. Rör i salt, socker och ägg.
Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör i det.
Arbeta degen ordentligt med mera mjöl, tills den släpper bunken.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Arbeta degen smidig med resten av mjölet.
Rulla 16-18 släta runda bullar och låt de jäsa i ca 20 minuter.
Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen i 250 grader.
Bullarna bör sedan kallna på galler med bakduk över.

Vid servering, dela bullen så att du får ett lock till semlan.
Gröp ur lite innehåll från semlans underdel och fyll hålet med grädde- och mandelmasseblandningen.
Spritsa vispad grädde runtom på underdelen och lägg på locket.
Pudra lite florsocker över.

(Känner man för det kan man ju alltid smaksätta grädden med något, tex choklad.)

Ät och njut!