Etiketter

, , ,


Image

Ingredienser till 4 port.
500 g laxfilé skuren i portionsbitar
3-4 nävar frysta räkor utan skal
Smör till stekning
Salt och nymalen svartpeppar

( Såsen nedan är bra att göra om man har Béarnaisesås över hemma.
Annars gör man vilken smarrig sås man vill till den här rätten.)

Smarrig sås:
3-4  rågade msk Bearnaisesås, hemlagad eller köpt. (Jag gillar Erik Lallerstedts ”bea”.)
Creme fraiche (lätt) 1,5 dl 
Citronsaft från 1/2 – 1 citron
Klippt dill
Salt och peppar till smaksättning.

Delikatesspotatis, tvättad och med skalet kvar.
Olivolja att ringla över potatisen med.
Flingsalt

Basilika, dill eller något annat grönt att dekorera hela rätten med.

Börja med att skära laxen i lagom stora portionsbitar. 
Lägg ner laxbitarna i stekpannan och stek någon minut på varje sida. Salta och svartpeppra.
Ta upp laxbitarna och lägg dem i en smord eldfast form.
Låt 3 nävar frysta räkor utan skal rinna av i ett durkslag och häll dem över laxbitarna.
Sätt in laxen och räkorna i ugnen som har en temperatur på 210 grader. Dra ner till 190 grader.
 Jag startar med potatisen ca 15 min. innan jag sätter in laxen. (Därav starttemperaturen på 210 grader.)
Ringla olivolja över potatisarna som du lagt i en teflonform eller smord eldfast form och flingsalta dem.
Potatisen skall rostas i ca 20 – 25 min. och laxen kan vara inne ca 12-15 min. Ta ut och skär ett snitt och se så att laxen inte är rå inuti. 
Skulle den vara det, ha den inne ett par minuter till. Passning krävs!
Jag låter laxen vara överst i ugnen!

Blanda ihop ingredienserna till såsen och klipp färsk dill över, salta och smaka av.

Servera laxen, räkorna, potatisen och såsen, toppat med ”något grönt”  tillsammans med en fräsch sallad.

Smaklig spis!