Image

En jättegod fiskrätt som passar såväl stora som små. Detta recept är för 4 port.

Ingredienser:
500-550g torsk (alt. annan vit fisk som kolja eller spätta går också bra.)
1 gul lök
Saften från en citron
2 msk vatten
2 msk smör
Klippt dill
1 1/2 dl. crème fraiche (den fetaste)
1- 2 dl. riven ost – med lite smak på
Salt och peppar till smaksättning

Ingredienser till de rostade rotfrukterna:
2 st Bakpotatisar
2 – 3 morötter
2-3 palsternackor
Olivolja
Flingsalt eller vanligt salt
Rostade sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en gratängform.
Finhacka den gula löken och lägg lökhacket i den smorda formen.
Fördela därefter fiskfiléerna över den hackade löken.
Häll sedan saften från citronen och vattnet över allt.
Klicka ut smöret över fisken. Krydda med salt, peppar och nyklippt dill.
Bred Crème fraiche över hela rätten och fördela sedan den rivna osten över.
Sätt sedan in rätten i den uppvärmda ugnen och grädda i 20 – 25 min eller tills du fått en fin färg på gratängen

Klyfta bakpotatisen, morötterna och palsternackorna och lägg i en smord form alt. en teflonform.
Ringla olivolja över och strö över lite flingsalt eller vanligt salt.
Låt sedan rosta i ugnen ca 25 – 30 min. (Lite beroende på ugn.) i 200 grader.
Skaka om rotfrukterna ibland så det rostas jämnt och får en fin yta.
När rotfrukterna är klara så kan man med fördel strö över rostade sesamfrön över. Det ger en god smak och ser fint ut.

Till denna rätt hade jag blandade bönor till som jag snabbt förvällde i lättsaltat vatten och serverade direkt.

Smaklig spis!