Jag gjorde Tommy Myllymäkis ”Världens godaste äppelsmulpaj” igår.
Och den är verkligen jättegod. ”Hemligheten är rikligt med flingsalt som lyfter fram smakerna lite extra samt ger en pikant, saltig kontrast till sötman”, beskriver han.

Här är receptet:

ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen

Smul
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äppelbitarna med kanel, socker och flingsalt
i en smord pajform, ca 28 cm i diameter.

Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20-25 min., tills den fått fin färg.

Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.
Image