Eller i mitt fall äppelkaka.
Det här receptet är ett gammalt släktrecept som jag har gjort om lite.
bild kopia 3

Receptet som jag fick en gång innehöll bara de ingredienser som skulle ingå, ingen instruktion så att säga.
Jag har fått pröva mig fram lite med gräddningstid och ugnstemperatur.

Äppelkaka
150 g smör

2 dl socker
1 ägg
2 dl. havregryn
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Kanel
2 – 3 äpplen (beroende på storlek)

Sätt ugnen på 200 C.
Smörj och mjöla en bakform, gärna en med löstagbar kant.
Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en jämn smet.
Tryck sedan ut smeten i formen så jämnt som möjligt.
Skär äpplen i bitar (med eller utan skal – jag kör utan.)
Fördela de skivade äppelklyftorna i formen och pudra sedan med kanel över.

Sedan skjuts in i ugnen i ca 35 – 40 min. Ta ut kakan och kolla med en sticka efter 30 min. Det är ju lite beroende från ugn till ugn, varmluftsugn etc.
Det skadar ju inte att kolla av mot slutet. Resultatet ska bli lite knäckigt i kanterna och en mjuk kaka i övrigt.

Jag äter den här kakan au naturel och inte med glass eller vaniljsås till.
Det hör mer ihop med äppelpaj tycker jag. Men det är ju självklart en smaksak.

01-86023
Här har Helena Ljunggren gjort sin variant på äppelkakan❤

bild kopia 13

Kram ❤